Voorkom hacking, beveilig je website

Hack hier, cyberaanval daar… het is aan de orde van de dag. Steeds vaker zijn websites het doelwit van doelgerichte aanvallen. Het doel? In de meeste gevallen willen hackers en andere kwaadwillenden in het bezit komen van gegevens, zoals klant- en bankgegevens. Maar het komt ook voor dat een hacker inbreekt op jouw website om delen van de inhoud te veranderen. Niet echt een fijn idee. Maak het hackers zo moeilijk mogelijk en beveilig je website. We geven je hier een aantal aanwijzingen over hoe jij je website kunt beveiligen en beschermen tegen aanvallen van buitenaf.

Versleutelde verbinding

Zorg voor een beveiligde verbinding tussen jouw website en de computer van jouw bezoeker. Wij raden een versleutelde verbinding voor iedere website aan. Zeker als je een webshop hebt, is zo’n verbinding een must. Een beveiligde verbinding breng je eenvoudig tot stand door middel van een SSL-certificaat. Deze regel je bij je hostingprovider. Mensen die jouw website willen bezoeken tikken in plaats van http:// https:// in de browser.

Goede hosting

Ga in zee met een betrouwbare hostingpartij die goede hosting aanbiedt. Buiten dat goede hosting bijdraagt aan de veiligheid van je website zorgt het voor een snellere website (en dat waardeert de Google zoekmachine heel erg). Je ziet veel hostingpartijen die hosting gratis of bijna gratis aanbieden. Vaak zijn dit niet de partijen die jou goede service bieden. En daarnaast plaatsen zij links op je website naar andere websites toe. Dit wil je niet.

Kies voor een sterke gebruikersnaam en wachtwoord

Wist je dat het grootste beveiligingsrisico van een WordPress-website de inloggegevens zijn? En ook voor andere CMS’en en systemen geldt dit. Veel gebruikers kiezen een slechte gebruikersnaam en wachtwoord. Waarom slecht? Omdat ze makkelijk zijn te achterhalen door hackers. Als gebruikersnaam wordt vaak admin gebruikt en als wachtwoord een onderwerp dat met de website te maken heeft. Doe dit niet en kies voor inloggegevens die moeilijk te achterhalen zijn.

Beveilig formulieren

Heb je (contact)formulieren op jouw website staan? Zorg ervoor dat je een formulier beveiligt. Maak bijvoorbeeld gebruik van een captcha-code. Dat is een plaatje met een woord of getallen erin. Diegene die het formulier invult moet deze code intikken om het formulier te kunnen verzenden. De captcha-code checkt of het formulier echt door een mens wordt ingevuld en niet door een robot.

Update regelmatig je CMS

Steeds vaker horen we over veiligheidslekken in CMS-software. Via zo’n lek kunnen hackers jouw systeem binnendringen en bijvoorbeeld gegevens van klanten bemachtigen. Om de risico’s zoveel mogelijk te beperken, moet je jouw CMS updaten, zodra er nieuwe updates zijn. Vaak kun je in jouw CMS aangeven dat je een e-mail ontvangt als er nieuwe updates beschikbaar zijn.

Tip van Dibbadoo

Als je kiest voor goede en betrouwbare hosting dan worden er automatisch back-ups van je website gemaakt. Mocht dit niet zo zijn, maak dan zelf back-ups van jouw website (inclusief alle teksten, afbeeldingen en links). Mocht je slachtoffer worden van een aanval dan heb je in ieder geval nog alle gegevens en inhoud van je website.
Wil je meer informatie over dit onderwerp? Of ben je benieuwd wat Dibbadoo doet om jouw website te beveiligen? Neem contact met ons op.