Help, wat betekenen al die technische termen?

Je gaat een website starten en daar komt nogal wat bij kijken. Zo moet je nadenken over je domeinnaam, de hosting, het (web)design en de functionaliteiten. Maar tijdens het inlezen, kom je veel onbekende termen tegen. Ze klinken duur en ingewikkeld, maar is dat ook zo? Dibbadoo zet de meest voorkomende termen voor je op een rijtje.

Functioneel ontwerp

Is een omschrijving van de functionaliteiten die op jouw website moeten komen. Het geeft in stappen weer hoe een bezoeker door jouw website of applicatie kan gaan.

Navigatie

Dit is de wegwijzer op jouw website. De navigatie staat meestal bovenaan of aan de zijkant van de website en bevat links naar de onderliggende pagina’s op jouw website.

Header

Staat meestal aan de bovenkant van de website en bevat in de meeste gevallen jouw logo, de navigatie en menubalk van de website.

Footer

Is net als de header een vast deel van jouw website, alleen staat de footer onderaan de pagina. In de footer staan vaak links naar een bepaald soort pagina’s, zoals de voorwaarden, contactpagina, sitemap, cookiespagina en de disclaimer.

Button

Is niets meer of minder dan een knop op de website waarop een bezoeker kan klikken. Ander woord is ook wel de call-to-action-button. De bezoeker wordt naar een pagina gestuurd om een bepaalde actie uit te voeren: gegevens achterlaten voor nieuwsbrief, een speciale actie of bepaalde mededeling.

Responsive design

Met een responsive design ontwikkel je je website zo dat deze mobielvriendelijk is. Als een bezoeker jouw website op een mobiel device bekijkt, past het design zich aan aan het gebruikte device.

Change

Een change is een (technische) verandering in de website. Dit klinkt voor veel mensen als een ingewikkelde ingreep, maar dat hoeft niet zo te zijn. Een change kan ook iets zijn wat met een vinkje kan worden opgelost.

(Web)hosting

Is de ruimte op een server waarmee je jouw website op internet kunt publiceren. Je huurt deze ruimte meestal bij een gespecialiseerde partij, een hostingprovider.

Domeinnaam

Dit is een unieke naam op internet en bestaat uit een (bedrijfs)naam, zoals Dibbadoo, en een domeinextensie, bijvoorbeeld .nl. Als bezoekers deze domeinnaam intikken in de browser, komen ze uit op jouw website.

DNS

DNS is de afkorting van Domain Name System. Het is het systeem en netwerkprotocol dat op internet wordt gebruikt om domeinnamen te vertalen naar numerieke adressen (IP-adressen) en andersom.

Netwerkprotocol

Is een afgesproken computervoorschrift waarin staat vermeld hoe informatie van de ene computer naar een andere computer moet worden verstuurd. Door een standaard protocol toe te passen, kunnen verschillende gebruikers zonder gedoe of obstakels gegevens met elkaar uitwisselen.

Backend

De backend is de achterkant van de website, het deel waar de website-eigenaar zijn website kan beheren. Vaak is de backend afgeschermd en alleen toegankelijk voor daartoe aangewezen personen.

Frontend

Dit is het onderdeel van de website die jouw bezoeker ziet als hij jouw website bezoekt.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze termen of wil je er een aandragen? Neem contact op met Dibbadoo, we vertellen je graag meer.