Succesvolle webshop beginnen? Wij geven je 6 tips!

Elk jaar komen er in Nederland weer webshops bij. Het wordt door de beschikbare software steeds makkelijker om, ook voor niet-techneuten, een webshop te openen. Waar er veel mensen starten, haken er natuurlijk ook veel af. Het is dan wel redelijk eenvoudig om een webshop te starten. Maar het quitte spelen of winstgevend maken, is een flinke klus. Wij geven je een aantal tips waar je rekening mee kunt houden bij het beginnen van je eigen webshop.

1.Kies voor een goede, herkenbare naam

Het is misschien een open deur, maar het is belangrijk om goed na te denken over een naam van de online webshop. De naam moet niet te moeilijk zijn, herkenbaar, makkelijk te onthouden en uniek. Daarnaast is het handig als je van te voren checkt of de domeinnaam nog beschikbaar is.

Dibbadoo-Webshop

2.Wat is je assortiment?

Wat ga je verkopen en waar ligt de focus van je webshop? Verkoop je 1 product, bijvoorbeeld alleen maar fietsen? Zorg dan dat je een volledig assortiment fietsen aanbiedt. Of biedt je juist meerdere producten aan? Maak dan een weloverwogen keuze met betrekking tot je producten. Kies bijvoorbeeld voor uniekheid, kwaliteit, prijsklasse of excentriciteit. Het belangrijkste is dat je onderscheidend bent van andere aanbieders.

3.Productpresentatie

Bezoekers van jouw webshop willen producten van alle kanten bekijken en inzien. Zorg daarom voor goede, scherpe en duidelijk productfoto’s. Maar niet alleen foto’s doen het goed, ook korte video’s waarin het product goed is te zien, kan veel waardering opleveren van de bezoeker. Wil je nog een stapje verder gaan? Maak een filmpje waarin iemand een heldere productbeschrijving geeft.

4.Productomschrijving

Geef een goede omschrijving van het product. Mensen zijn nieuwsgierig en willen alles weten. Formaten, specificaties, waarvoor kun je het gebruiken, de toepassing et cetera. Je valt helemaal op als je goed nadenkt over je teksten en net even meer meegeeft dan wat jouw concurrenten doen.

5.Navigatie van de webshop

Bezoekers van jouw webshop willen meteen weten waar ze bepaalde onderdelen kunnen vinden. Hier kun je rekening mee houden door de navigatie van je website zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Gebruiksvriendelijkheid is hier echt het toverwoord.

6.Veiligheid

Is jouw webshop veilig? Ga je goed om met de gegevens van je klanten? Veel bezoekers van webshops hebben grote angst dat hun gegevens niet veilig zijn. Toon aan dat je betrouwbaar bent door duidelijk aan te geven wat je met gegevens doet en wat je er aan doet om ze te beschermen. Vermeld duidelijk op welke manieren klanten kunnen betalen en wat zij kunnen verwachten nadat zij hebben besteld. Heb je een keurmerk? Laat deze duidelijk op je website zien.

Overige belangrijke tips voor je webshop:

• Geef mensen de mogelijkheid om specificaties van verschillende, vergelijkbare producten eenvoudig te vergelijken. Zo zien ze in één oogopslag de verschillen en wordt de keuze makkelijker gemaakt.
• Toon aanverwante producten. Een klant legt een bepaalde trui in zijn winkelmandje, geef aan welke broek en schoenen erbij passen. Of wil iemand een camera kopen? Laat zien welk statief erbij past.
• Plaats reviews op je webshop. Laat klanten hun mening geven over het product. Is de maat zoals ie is? Ziet het eruit zoals op de foto’s? Lijkt de kleur zoals deze is aangegeven? Ligt die tandenborstel echt zo fijn in de hand?
• Communiceer duidelijk je contactinformatie en geef aan waar mensen naartoe kunnen met hun klachten.
• Kijk hoe andere webshops het doen. Je mag best wat ideeën ‘lenen’ van andere webshops, zeker van diegene die jij aantrekkelijk vindt.

Heb je een goed idee en wil je zo snel mogelijk aan de slag met je webshop? Ontdek het alles-in-één webshop pakket of probeer het gratis uit. Liever eerst meer weten? Vraag dan direct vrijblijvend advies aan.